top of page

Prinsjesdag en de gevolgen voor je auto van de zaak


Plannen voor 2020 en verder

De Miljoenennota is gisteren bij de Tweede Kamer ingediend. Ook de belastingmaatregelen voor 2020 zijn bekend. Vandaag starten de Algemene Beschouwingen. De wetsvoorstellen moeten nog goedgekeurd worden. De plannen zouden dus nog kunnen wijzigen. De relevante zaken rondom de auto en de fiets zetten we voor je op een rijtje.


Bijtelling van elektrische auto's gaat omhoog

Als je een 'auto van de zaak' ook privé gebruikt, betaal je hierover belasting: de zogenaamde bijtelling. Vanaf 1 januari 2020 gaat de bijtelling voor volledig elektrische leaseauto's stapsgewijs omhoog. In 2020 stijgt de bijtelling van 4% naar 8% over de catalogusprijs van de auto. Is de catalogusprijs hoger dan € 45.000? Dan geldt in 2020 vanaf € 45.000 een bijtelling van 22%. Nu is dit nog vanaf € 50.000. In de jaren erna gaat het bijtellingspercentage verder omhoog.


Aanschafbelasting elektrische auto’s (bpm)

Kopers (particulier of zakelijk) van een nieuwe elektrische auto hoeven op dit moment geen aanschafbelasting (bpm) te betalen. Dit voordeel wordt verlengd tot 2025. Ga je in 2025 naar een nieuwe elektrische auto? Dan wordt deze door deze maatregel € 360 duurder.


Accijns diesel omhoog

De accijns op diesel gaat op 1 januari 2021 met 1 cent per liter omhoog en een 2e verhoging van 1 cent per 1 januari 2023. Met deze extra opbrengsten wil het kabinet de kosten betalen van maatregelen voor een beter klimaat.


Motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's

Heb je een elektrische auto, dan betaal je als eigenaar hiervoor op dit moment geen motorrijtuigenbelasting (mrb). Ook dit voordeel wordt verlengd tot 2025, waarbij in 2025 een kwart tarief zal worden ingevoerd. Vanaf 2026 betaal je als bezitter van een elektrische auto de volledige mrb.


Fiscale regeling elektrische fietsen aantrekkelijker

Vanaf 2020 geldt er een forfaitaire regeling van een jaarlijkse bijtelling van 7% van de consumentenprijs. Werknemers hoeven dus niet langer privékilometers bij te houden. Je kunt tegen relatief lage kosten een (elektrische) fiets van de zaak rijden.


Let op de plannen kunnen nog wijzigen, de fiscale wetsvoorstellen volgen in de loop van dit najaar.

bottom of page